Føler du dig tit oppustet, utilpas eller tung i maven?

Kender du det….?
 
Føler du dig tit oppustet, utilpas eller tung i maven, og har du tendens til at lide af forstoppelse eller diarré?
 
Mange af os lider af dårlig eller træg forstoppelse, fordi vi ikke spiser den mad der tiltrækker de gode tarmbakterier.
 

Hvordan påvirker tarmfloraen os?

Vidste du, at forskning viser, at bakteriefloraen i dine tarme kan have indflydelse på dit immunforsvar, din vægt og sågar dit humør? Der er faktisk celler i dit tarmsystem, som kommunikerer direkte med din hjerne!
 
En god og velfungerende fordøjelse kræver nemlig, at du har den rette bakterieflora i tarmene.
 
Det er derfor af stor betydning, om tarmen bliver fodret med de rigtige bakterier. Det kan fx være i form af fiberrig kost og fødevarer som fx fermenterede grøntsager eller drikke som fx kefir og kombucha, som er rige på de gode mælkesyrebakterier. Man kan også supplere med kosttilskud som fx probiotika, der fås i mange varianter og består af mange forskellige bakteriestammer.
 
Daglig motion og bevæglese er også vigtig for at fordøjelsen kan fungerer optimalt.
 

Hvorfor er det vigtig at have en god fordøjelse?

Den indvendige overflade i fordøjelseskanalen er normalt foret med et lag af beskyttende mælkesyrebakterier som skal hindrer, at bl.a. patogener (sygdomsfremkaldende mikroorganismer) trænger igennem med risiko for påvirkning af kroppens indre biokemi.
 
Hvis tarmslimhinden ikke er sund, kan disse patogener trænge igennem og immunforsvaret vil reagerer med risiko for udvikling af allergier og autoimmune sygdomme, hvor immunforsvaret angriber sig selv. 
 
Meget peger på at mange sygdomme har deres udspring i et tarmsystem i ubalance. Især de sygdomme, hvor kroppens immunsystem fejlreagerer og overreagerer ved at angribe de normale væv, det man kalder autoimmune sygdomme. Det ses for eksempel ved Crohns sygdom, colitis ulcerosa, akne, eksem, psoriasis, type 1 sukkersyge, nældefeber, irritabel tyktarm, fødevareintolerans, kronisk træthedssyndrom og dårlig immunfunktion, fibromyalgi, kroniske ledsygdomme, cøliaki, autisme og MCS (overfølsomhed for mange kemiske stoffer).
 
En stor del kroppens samlede immunforsvar er tæt knyttet til tarmen, og tarmens sundhedstilstand og balance er således en af de primære årsager til, at vores krop normalt kan tackle alle de forskellige mikroorganismer vi påvirkes af hver dag, Derfor er sunde tarme vitale for opretholdelse af balance og sundhed i hele kroppen.
 

Hvad er symptomerne og årsager til tarmproblemer?

Symptomerne på et tarmsystem i ubalance kan være træthed, utilpashed, smerter i led og muskler, feber uden anden årsag, fødevareintolerans, mavesmerter, oppustet mave, diarré, udslæt, problemer med hukommelsen og koncentration, stress, åndenød og dårlig kondition.
 
De almindeligste årsager til et irriteret tarmsystem er betændelse med mikroorganismer som bakterier, virus eller parasitter, alkohol og gigttabletter af typen NSAID. Antibiotika fremmer desværre også en unormal tarmflora fordi den udover at bekæmpe de" dårlige" bakterier, også slår de ”gode” bakterier ihjel.
 
Alkohol og koffein er stærkt irriterende for tarmen, og det samme gælder for kemiske stoffer i maden, som for eksempel farvestoffer, konserveringsmidler, andre tilsætningsstoffer og forharskede fedtstoffer.
 
Højraffinerede kulhydrater som hvidt sukker, slik, kager, søde sodavand og hvidt brød er en hyppig årsag til gener, fordi de fremmer væksten af nogle skadelige mikroorganismer.
 

Zoneterapi kan være med til at (gen)skabe en god fordøjelse

Zoneterapi kan ved hjælp af tryk på bestemte zoner på foden, der har forbindelse til alle led i fordøjelsessystemet, genskabe et godt flow og virker udrensende.
 
Ved hjælp af zoneterapi kan det parasympatiske nervesystem desuden aktiveres – det er den del af nervesystemet som dominerer, når vi skal fordøje og ikke er stressede.
 

Zoneterapi kan være med til at forebygge tarmproblemer

Regelmæssig stimulering af fordøjelsessystemets og immunforsvarets zoner under foden har en god forebyggende effekt, som kan være med til at opretholde en sund fordøjelse og et afbalanceret  og velfungerende immunforsvar.
 

Hvorfor vælge bergs klinik?

Jeg arbejder holistisk, dvs. at udover selve zoneterapibehandlingen kigger vi selvfølgelig sammen på hele din helbredsmæssige tilstand, dine kost- og motionsvaner og ser på hvad, der kan ændres, så din tarmflora kommer i balance.
 

Vil du vide mere om emnet:

“Tarme med charme” af Giulia Enders er en virkelig god bog, der belyser emnet på en letforståelig, seriøs og samtidig humoristisk måde. Giulia Enders er phd.-studerende i gastroenterologi i Tyskland.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
bergs klinik | CVR: 37340944 | Færgevej 37, Kragnæs, 5960 Marstal  | Tlf.: 25 15 86 45